fikastyle.blogg.se

Stolthet och fåfänga
Godmorgon. 
 
 
 
 
Jag lärde mig en sak häromdagen. Skillnaden på stolthet och fåfänga, enligt Jane Austens bok Stolthet och Fördom. I en dialog i boken säger Mary såhär: 

"Stolthet och fåfänga är olika saker, trots att orden ofta används synonymt. En människa kan vara stolt utan att vara fåfäng. Stolthet har mest att göra med vad vi anser om oss själva, fåfänga med vad vi vill att andra ska tycka om oss." 

Jag lärde mig det här via den artificiellt intelligenta appen Shim som fungerar som en samtalspartner i mobilen, till för att hjälpa mig att vara tacksam för och uppskatta de små sakerna i mitt liv. Den kan också dela med sig av lärdomar och klokheter, såsom den här om stolthet och fåfänga. Shim, liksom jag, tänker att det här är vitalt i fråga om sociala medier. Att agera mer i sociala medier och livet i stort utifrån stolthet och inte utifrån fåfänga. Jag tänker också att det var särskilt passande att Shim visade mig det citatet i en period då jag ju redan funderar en hel del över mitt lite hatkärleksfulla förhållande till sociala medier. 

När sociala medier används på ett fåfängt sätt, det är nog då stressen och obehaget uppstår i mig. Både om jag börjar lägga upp bilder för att jag vill ha andras gillande, andras likes, fler följare, eller när det är uppenbart att andra gör det. Då blir det fel. Medan om vi lägger upp saker mer av stolthet, för att vi är stolta över någonting och gärna vill visa upp det, utan att bry oss fullt lika mycket om vad andra ska tycka om det, eller utav ren omtanke och kärlek till de som vi vill ska ta del av det vi delar, då känns det ju bättre. Då blir det rätt. 
 
Eller vad tror ni? Ska vi prova? 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress