fikastyle.blogg.se

Positiva och negativa mantran
Inspirerad av Stinas inlägg om mantran, vad det är och hur det kan användas och framför allt om förekomsten av negativa mantran tänkte jag att jag vill reflektera lite över de negativa mantran som jag kan tänkas upprepa inom mig. För de finns nog, när jag tänker efter. 
 
Jag har blivit bättre på att använda mig utav positiva mantran och affirmationer det senaste året. I början av min sjukskrivning läste jag Michaela Fornis bok där hon bland annat skriver om dagliga affirmationer och kraften i det. Det innebär alltså kort sagt att inom sig själv upprepa någonting positivt som man vill ha mer av i sitt liv eller uppnå och på så sätt undermedvetet eller medvetet påverkas i den riktningen. 
 
Positiva affirmationer som jag använder mig av ibland när jag mediterar, märker att jag klankar ned på mig själv eller är ovanligt stressad och tar ett djupt andetag är till exempel: 
 
"Jag duger som jag är. Jag duger oavsett hur mycket som blir gjort och hur mycket som blir kvar." 
 
"Jag är tillräcklig." 
 
"Ja, jag är ofullkomlig och sårbar, och ibland rädd, men det påverkar inte det faktum att jag är modig och förtjänar både kärlek och tillhörighet." (Lånat av Brené Brown.) 
 
"Jag är okej. Jag är mänsklig." 
 
"Jag har gott om tid. Jag har stillheten inom mig." 
 
"Det som har varit är oföränderligt och det som kommer är långt borta. Du är här just nu." (Lånat av Michaela Forni.) 
 
"Jag har tålamod och tillit till att jag är precis där jag ska vara just nu. Jag är inte dömande eller värderande till det som händer vare sig runt omkring eller inuti mig. Jag välkomnar kärlek, acceptans och omtanke till mig själv och till andra." 
 
Men negativa mantran? Stina skrev såhär: 

"Samma negativa om och om igen tankar kan lätt bli våra mantran i livet och hämma oss, helt enkelt för att repetitiva tankar har stor påverkan. De nöter fåror i våra hjärnor där negativitet kan flöda fritt (inte anatomiskt dårå, utan bildligt). Har du något negativt mantra i ditt liv?"
 
Here we go.
 
Jag tänker ofta att jag inte kommer att hinna saker. Eller bara rent allmänt att jag inte hinner med. Att tiden inte räcker till. Jag tänker att jag är trött. Att jag inte orkar. Att jag inte räcker till. 
 
Jag tänker också att jag är svag och känslig. Hur hårt jag än försöker omfamna min starkskörhet och högsensitivitet som styrkor så är det djupt rotat i mig som någonting dåligt. 
 
Jag tänker att jag har kontrollbehov. Att jag måste ha det fint runt omkring mig för annars blir jag tokig. 
 
När någonting tokigt händer och jag gör någonting fel, tappar någonting eller slarvar till exempel, tänker jag som första tanke att jag är hopplös. Att det är någonting fel på mig. Att jag måste skärpa mig. 
 
Så fort jag svänger i humöret eller blir temperamentsfull tänker jag att jag är jobbig och ostabil. 
 
Och med tanke på hur enkelt det gick att komma på dessa saker och hur snabbt det gick att skriva ned dem så misstänker jag dessvärre att jag har betydligt fler negativa mantran loopande inom mig. 
 
Vad jag däremot och lyckligtvis insåg under sjukskrivningen var hur många av dessa negativa tankar och sanningar som inte kommer från mig själv, utan som är sådant som jag har lärt mig och snappat upp från andra i min omgivning, vilka har sagt eller demonstrerat dem till mig. 
 
Därigenom kan jag också försöka göra mig fri från dem. Och jag tror att jag redan försöker motverka många utav de negativa tankarna med de positiva affirmationerna ovan.
 
Jag är inte svag och känslig - jag är ofullkomlig, sårbar och modig, förtjänt av kärlek och tillhörighet. Tiden räcker visst till - jag har gott om tid. Jag kommer visst hinna, jag räcker visst till - jag är tillräcklig, okej och duger som jag är. Jag är inte hopplös - jag är mänsklig. 

 
Vilka mantran loopar runt i ert huvud? 
Lisali

Ja tänk så mycket dumt vi säger till oss själva! Det är först när vi inser det och börjar jobba på vänskapen till vårt jag som den dåliga rösten tystnar. Låter som du är på god väg👍🏻Kram Lisali

Svar: Verkligen! Tänk om vi kunde bli våra bästa vänner istället. Tack! Hoppas att du fyller din lördag med huvudsakligen positiva mantran! Kram
fikastyle.blogg.se

Karin

Hittade idag till din blogg & har precis lånat ut Michaela Fornis bok till en medmänniska som behövde den. Michaelas fantastiska bok "Jag är inte perfekt tyvärr" var precis vad jag behövde denna sommar då väldigt lite blev som jag planerat! Istället blev det en sommar där jag lärde mig acceptera livet som det är, inte som jag vill att det ska vara! Många negativa mantras höll jag stången med hjälp av Fornis tips! Nu när du och Stina sätter ljuset på negativa mantras så är det verkligen en "aha upplevelse". Här får jag fokus och verktyg att mota dem så att jag börjar leva i samklang med livet. Typ att avdramatisera & se att där har jag ett negativt mantra "spännande nu ser jag en gammal skiva som går på repeat i mina tankar efter det gått som en torktumlare i min själ, kropp & hjärna" Ett negativt mantra kan jag sätta mitt ljus på och eftersom det börjar bli tjatigt. Och så "poff"💥 Så försvann den. Vi vet ju alla att spöken inte trivs i ljuset👻

Svar: Hej Karin! Vad roligt att du har hittat till min blogg, hoppas att du vill fortsätta kika in här ibland, roligt när vi kan dela tankar och inspiration med varandra! Ja visst är den boken fantastisk? Jag tycker om självhjälpsböcker generellt och kommer skriva en del om sådant framöver. Det låter som att det trots allt blev en fin sommar för dig, såhär i efterhand! Uppvaknanden gör ju ont men kan vara väldigt värdefulla. Jättekul att höra att du får mer verktyg och fokus av vad jag och Stina lagt fokus på i våra inlägg, hör gärna av dig igen med hur du tycker att det går och vad det är för negativa och positiva mantran som fungerar bäst för dig! Lycka till och kram!
fikastyle.blogg.se

Stina

Erica! Vilket fantastiskt inlägg. Fint hur du väver ihop Michaelas och mina tankar. Vilken myt det är att kvinnor inte lyfter varandra va? Ska också reflektera mer över mina egna negativa mantran, så som Karin skriver ovan kan man laga skivan som har hakat upp sig på samma vers. Kram!

Svar: Åh tack Stina! Verkligen en myt! Tack för inspirationen! Kram!
fikastyle.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress