fikastyle.blogg.se

Egenmäktigt förfarande
"Då gärningsmannen olovligen har tillgripit något men inte har någon avsikt att behålla det tillgripna."
 
 
Egenmäktigt förfarande är både ett tillgreppsbrott enligt Brottsbalken och, kanske mer känt, en roman av Lena Andersson, visserligen på samma tema. För nog kan man säga att Hugo olovligen tillgriper Ester utan någon uppenbar avsikt att behålla det tillgripna.
 
En sådan sits har jag också varit i. Förmodligen är vi många, framför allt kvinnor, som har varit i den sitsen och förmodligen är det en av anledningarna till att boken har blivit så populär.
 
Den har också blivit teaterpjäs. Jag såg den i teaterform för andra gången nu i helgen, i uppsättningen på Maximteatern. Första gången jag såg den var på Uppsala stadsteater. Då hade jag precis träffat N, med vem jag inte upplevde mig behöva vara i den där sitsen längre. Det blev en brytpunkt. Dessutom skulle jag direkt efter teaterns slut åka hem till N och sova hos honom för första gången. Då skrev jag såhär:

"Det här är en sådan text som inte kommer att bli särskilt bra, för den skrivs omringad av alldeles för starka känslor, i en brand, i ett begär, i behovet av att bara få ur mig någonting. Den här texten kommer att bli som tusen andra texter före den här har blivit, för jag är inte den första som känner såhär, och det krävs lite klarsynthet för att kunna beskriva det som jag känner på något annat sätt än som det redan har beskrivits tusen gånger förut. Det krävs lite finess och lite finurlighet, inte bara känsla, för det är som Lena Andersson har skrivit: att för mig är han allt, men för er är han inget, tyvärr. 

Såg Lenas bok översatt till teaterpjäs i Uppsala igår. Reste genom tiden och svischade förbi olika killar som har behandlat mig illa, blev helt omtumlad, men skulle ju hem till dig efteråt och du behöver inte se den pjäsen. Jag behöver inte tvinga dig att läsa den boken likt andra jag känner som har tvingat sina män att göra det, för du är fin redan som du är, och du gör redan allting rätt. Jag behöver inte må det minsta lilla dåligt för att få allt det fina med dig, du är ärlig och du är genuin och du är på riktigt. Jag behöver inte ligga förtvivlad på golvet så som Ester gör efter det att jag har skickat ett sms, jag behöver inte ha ångest över min besatthet av dig. Du är den underskattade snällheten som varje individ borde inse att allting egentligen handlar om; det krävs inte alltid lite smärta för att också få känna lycka, även om jag väldigt länge trodde det. 

När jag så småningom låg i dina armar och klockan började bli alltför mycket berättade jag för dig om texten som jag skrev igår, om hur jag kände kring din nu döda farmor. Du sa: "farmor hade älskat dig", och behöver inte läsa några böcker alls.

För du skriver min."

 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress