fikastyle.blogg.se

Att matcha personlighetstyp med yrkesroll
"Vi söker dig som är noggrann och har en mycket god analytisk förmåga. Du arbetar mycket bra i team och har en god samarbetsförmåga, men har även lätt för att arbeta självständigt."
 
"Du har analytisk förmåga och affärsmässigt tänk, har kapaciteten att utifrån data analysera, sammanfatta samt rapportera resultat av aktiviteter i de olika kanalerna."
 
"Bolaget sitter i centrala Stockholm i ljusa, trevliga lokaler. Arbetsklimatet präglas av engagemang, team-känsla och ett stort driv."
 
 
Så löd delar av den arbetsbeskrivning som jag fastnade för och skickade in en ansökan till när det var dags för mig att söka ett nytt jobb med bättre förutsättningar för att må bra, efter en turbulent tid på mitt gamla jobb som hade resulterat i utmattning. 
 
Det var jobbigt och svårt att söka ett nytt jobb, för hur kunde jag vara säker på vad jag egentligen behövde för att må bättre framöver? Under sjukskrivningen hade jag dessutom varit så nere på botten att jag trodde att jag aldrig skulle kunna prestera igen. Jag övervägde och försökte istället acceptera tanken på att kanske jobba med någonting helt annat, som inte alls krävde någon större prestation eller den nivå av utbildning och erfarenhet som jag hade bakom mig. Jag övervägde och fantiserade om att kanske följa någon av mina mer kreativa drömmar och våga satsa på ett mer ovisst typ av yrke. Att helt lämna det område som jag hade utbildat mig inom och börja om på nytt. Bli någon helt annan.  

Så blev det inte. Jag höll mig inom området för min utbildning, men bytte ändå bana från det jobb jag hade innan. Såhär i efterhand tror jag att det var ett lagom stort steg, för utmattningssyndromet tvingade mig till så stora förändringar på insidan att det liksom räckte och blev över med förändringar ändå. Jag följde istället ett annat av mina intressen och bestämde mig för att prova på det jag hade tyckt var allra roligast under utbildningen men inte hade jobbat med de senaste två åren. 
 
Än viktigare var också att jag bestämde mig för att leta efter och välja ett jobb där förutsättningarna rent praktiskt såg annorlunda ut. Där det skulle finnas tydligare struktur, ett stöttande team, mer resurser och något fastare ramar. En början och ett slut på mitt ansvarsområde, en möjlighet att utvecklas men inget krav på att utföra mirakel och uppfinna hjulet på nytt varje dag. Få slippa ett ekonomiskt ansvar och istället få fokusera på marknadsföring och kommunikation. På arbetsintervjun ställde jag frågor om arbetsmiljön, hur introduktionen skulle se ut, vilka förväntingar som skulle ställas på mig och om friskvård och stressrelaterad ohälsa. 
 
Jag lockades också av att gå in i en mer analytisk roll, eftersom jag under sjukskrivningen hade kommit till insikt om att jag tycker om det samt har en introvert dominans inom mig som gör att jag mår bra av att inte alltid behöva förställa mig som extrovert, vilket jag hade tvingats till på mitt förra jobb. Boken "Introvert - den tysta revolutionen" av Linus Jonkman hjälpte mig att förstå det.  
 
Inför arbetsintervjun gjorde jag en mindmap där ett av "molnen" fick rubriken personlighet. Runt omkring det molnet har jag beskrivit min personlighet som engagerad, ambitiös, kreativ, reflekterande och eftertänksam. Jag tycker om att ta övervägda beslut, är logisk och har lätt att processa mycket information. Vill vara påläst, förberedd och omges av struktur. Jag är noggrann och disciplinerad, bred, grundlig och djup. Den introverta dominansen innebär att jag gärna vill ha lugn och ro omkring mig, att jag gillar detaljer och helhet på samma gång och tycker om betänketid, vilket alltihop är styrkor vid analytiskt tänkande. Förutom detta skrev jag också att jag är service-minded, har god stilistisk förmåga och höga krav på mig själv vilket är både en styrka och en utmaning. 
 
Dessa saker, snarare än hur mitt CV såg ut, fick bli navet i hur jag såg på framtiden och tänkte kring mitt jobbsök. Framför allt fick det gå före alla tankar på prestige, coolhet och framgång, som jag omedvetet varit starkt präglad av tidigare. 
 
Det var dags att sätta mina egna värderingar och min egen hälsa i främsta rummet, och på så sätt också få ut mesta möjliga av mig själv som arbetstagare. Jag tror numera mycket på att utgå ifrån alla människors personliga förutsättningar, och att effektivitet nås som bäst när människor trivs och mår bra. 
 
Lyckligtvis hittade jag ett jobb och ett företag som tror på samma sak.
 
Där mår jag bra. 
 
Hur matchar din yrkesroll din personlighetstyp?  
 
 
Caroline

Wow vilket klokt inlägg! Jag suger åt mig och tar till mig detta då jag själv börjat tänka i dessa banor. Är just nu sjukskriven för utmattningssyndrom och förändring pågår inom mig..

Svar: Åh stort tack Caroline! Det värmer att höra att inlägget kan inspirera. Och så sorgligt att du också går igenom ett utmattningssyndrom. Styrkekram. <3
fikastyle.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress