fikastyle.blogg.se

Att gradvis bli viktigare för varandra
 
"Att utveckla ett förhållande handlar om att gradvis bli viktigare för varandra. Det blir vi inte om vi bara har bra dagar. Det är i de tunga stunderna som vi verkligen kan visa att vi är och blir viktiga för varandra. När vi finns där för vår partner. Om vi kan utnyttja dessa gyllene ögonblick, då utvecklar vi starka band. Och det är kärlekens innersta väsen." - Per-Magnus Thompson, psykolog och forskare. 
 
Jag har tittat på Gift vid första ögonkastet, både de svenska och norska säsongerna, sedan något år tillbaka och jag lär mig så otroligt mycket av det. Både på ett individuellt plan och i mitt förhållande. Jag lär mig saker som jag direkt kan använda och testa praktiskt, jag lär mig saker som ger mig en bättre förståelse för sådant som har varit och saker som kan vara bra att veta senare vid eventuella kriser av olika slag.
 
När jag flyttade ihop med min pojkvän hade jag i åtanke att det är viktigt att ge och lämna plats åt sin partner, att båda individerna behöver få ta plats och sätta sin prägel i ett gemensamt hem även om det har varit bara den enes tidigare, vilket var någonting jag hade fått upp ögonen för i programmet. Jag försöker bli bättre på att kommentera ett beteende istället för en hel personlighet när han gör någonting tokigt. Och jag försöker att uttrycka källan till det som gör mig ledsen, arg eller besviken, istället för att uttrycka ledsenheten, ilskan eller besvikelsen på ett anklagande sätt. Att säga till exempel "jag blir ledsen när du inte talar om ifall du kommer hem till middagen eller inte eftersom jag tycker om att äta middag tillsammans med dig" istället för att bara skrika "varför är du hemma så sent för!?". Programmets psykologer, forskare och övriga experter hjälper mig att bli en mer storsint och kärleksfull människa. 
 
I det senaste avsnittet av den norska säsongen berättar psykologen och forskaren Per-Magnus om att utvecklingen av ett förhållande handlar om att gradvis bli viktigare för varandra, och att det är i de tunga stunderna som vi verkligen kan bli det. Jag känner igen mig så väl. I och med att jag fick utmattningssyndrom och blev sjukskriven en tid in i vårt förhållande blev jag tvungen att visa upp alla mina sårbara sidor och släppa in min pojkvän i en av mina tyngsta stunder i livet hittills och det har bara fört oss närmare varandra, även om det förstås också har varit svårt och tufft. 
Texter som jag har skrivit om och i tunga stunder. 
 
Det är i de tunga stunderna som vi verkligen är och blir viktiga för varandra. Det är i de tunga stunderna som vi kommer varandra närmare, skapar tillit, starka band och någonting som bara är vi. Det gör ont, det tär, det är läskigt, och det är inte självklart. Vi måste våga. Och jag är så glad att jag och N vågar. 
 
Någonting som programmet också har uppmuntrat oss tittare till är att gå i terapi innan någonting händer. Innan vi hamnar i en kris, bråkar eller av någon anledning behöver lappa ihop någonting som har gått sönder. "Tänk om fler par kunde gå i terapi som en förebyggande åtgärd" eller någonting i den stilen har jag för mig att en av psykologerna sa en gång. Det sådde ett frö i mitt huvud och nu har N följt med mig till min terapeut två gånger. Som friskvård, som min terapeut säger. 
 
Och det är ju väldigt mycket roligare att ägna sig åt friskvård än sjukvård. 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress