fikastyle.blogg.se

Om att tala, lyssna och sitta i möten
 
Boken "Introvert - den tysta revolutionen" av Linus Jonkman vände upp och ned på mycket i min värld när jag läste den förra hösten. Eller kanske vände den rätt på saker som jag hade förstått fel och bannat mig själv för, helt i onödan. Den gav mig en större förståelse kring många av mina personlighetsdrag och varför jag många gånger hade upplevt att mitt sätt att vara på verkade vara fel i andras ögon. Det handlar kortfattat beskrivet om att det i samhället, media och fiktionens värld existerar en extrovert dominans, preferens och norm, som gör att vi introverta är avvikande och många gånger får kämpa i motvind. Men vi är inte ensamma, och igenkänningsfaktorn i boken var så fantastiskt befriande. Den hjälpte mig också att sätta fingret på flera av mina behov och styrkor vilket var till stor hjälp inför det att jag skulle söka ett nytt jobb, en process som jag ju snart ska in i igen. 
 
Ett av områdena som Jonkman beskriver ur ett introvert kontra extrovert perspektiv är att tala, lyssna och sitta i möten. Jag har själv ofta upplevt problem med detta, inte problem med att tala, lyssna och sitta i möten i sig, men problem med att jag ibland känner mig konstig, obekväm och fel i dessa situationer. Skönt nog finns det många förklaringar till detta i min introversion och jag är långt ifrån ensam om att känna så. 
 
Till exempel vill vi som introverta gärna få konstruera våra ord inombords först innan vi delar dem med omvärlden. Så fungerar jag. Jag förbereder ofta konversationer och telefonsamtal i mitt huvud långt innan de väl äger rum. Jonkman skriver om hur han därför alltid som första fråga när han ställs inför en uppgift frågar "hur lång betänketid har jag?"Att få distans till det som ska avhandlas är en nödvändighet för introverta", skriver han. Förmodligen är behovet av betänketid en av anledningarna till att jag ibland ogillar möten, där en ju ofta förväntas ge direkta svar på studs. Det är också något som jag försöker öva på att komma ihåg och våga be om. 
 
"Att generera idéer ur ensamhet är inte förvånande en introvert styrka. Det är viktigt att förstå att den introverte behöver betänketid. Att pressa fram något i ett stökigt mötesrum är inte en bra strategi för oss. Visst kan vi träffas och diskutera vad problemställningen är, men sen vill vi krypa in i kokongen och spinna något på egen hand som vi kan visa upp nästa gång vi ses." 
 
En annan sak som jag har bannat mig själv för och bannats för av andra är att jag ofta glider bort med blicken när jag lyssnar på eller pratar med någon. Det är en klassisk miss att tolka en flyende blick som ointresse, skriver Jonkman, för även detta har sin förklaring i introversion. Det kan helt enkelt vara lättare att koncentera sig på det som sägs när man inte samtidigt tar emot alla synintryck från berättaren. Det är nog vanligt även för högsensitiva tänker jag. 
 
Faktum är att möten tillägnas ett helt eget kapitel i boken, så nog är jag knappast ensam om att tycka att möten, och andra sociala tillställningar, innebär besvärliga situationer. Här kommer några fler exempel ur boken:
 
♥ "Introverta skulle ha lättare att tala med extroverta om det inte vore för mängden av ord. En utpräglad extrovert silar inte bort ord utan använder all tystnad han kan för att bygga långa meningar. Det finns liten ambition att vara kortfattad och kärnfull. Att komma till punkt är inte det naturliga målet för någon som ser konversationen som ett självändamål.

♥ "En extrovert använder antagligen åttio procent fler ord än vad den behöver. Kraftfull kommunikation för en introvert är tystnaden mellan orden." 
 
♥ Introverta kandidater är ofta starka i intervjusammanhang, så som vid en rekrytering, då de håller sig till att svara på frågan och inte hjärnpruttar hela tiden. Hjärnpruttar är alla dessa onödiga fyllnadsord i stil med "ummmm". 
 
♥ Extroverta är väldigt tacksamma som bollplank på grund av att de direkt säger vad de tänker. Introverta kan istället vara ganska tokiga som bollplank. Tiden som vi tar på oss att fundera över vårt svar kan i själva verket tolkas negativt och som pessimism av en extrovert. Den extroverte hittar på vad de tror att vi tycker när vi i själva verket bara funderar. Vi har en långsammare reaktionsförmåga och en annorlunda tankeprocess. 
 
♥ "Den personliga sfären är helig för den introverte. Studier har visat att introverta och extrovera föredrar samma avstånd till den vi talar med. Däremot är introverta mycket känsligare för när detta bryts. Vi upplever obehag när någon är för nära."
 
Något annat som jag ogillar apropå social interaktion och möten är att bli avbruten. Då slutar jag ofta att prata helt, vilket även Jonkman beskriver är vanligt hos introverta. "Ovilja att upprepa är något som är återkommande för introverta. /../ Upplevelsen av att inte få tala till punkt kan vara besvärande. /../ Hade jag fått önska mig något från den extroverta majoriteten hade det varit att de blev bättre på att vänta in den introvertes slutsats." 
 
Intressant nog kan oviljan att bli avbruten dock medföra att vi istället trivs i en föreläsarroll, då den ger oss möjlighet att berätta om något ostört. Och nog trivs jag ändå ganska bra i att hålla föreläsningar, åtminstone sådana som inte innefattar frågor mitt i eller som inte handlar om någonting som jag inte behärskar. Introverta talare kan dessutom vara riktigt skickliga, skriver Jonkman. Att ha talets gåva är inte detsamma som att tala väl! 
 
Kännetecken för en introvert talare är t.ex. att denne trollbinder publiken med sitt budskap och försöker utmana publiken intellektuellt, memorerar stora stycken av information och lägger mer tid på innehållet än framförandet, upplevs tala improviserat även om så sällan är fallet och har ett återhållsamt kroppsspråk. Den introverte talaren har som regel fjärilar i magen innan (nervositet hör ihop med hormoner som hör ihop med stress, och det behövs ganska lite för att stressa en introvert), lägger inte status och prestige i att kunna precis allting utan kan istället svara "jag vet inte" på frågor och talet handlar främst om ämnet. 
 
"De bästa saker jag levererat i arbetslivet följer samma enkla process: ge mig en utmaning och betänketid. Ifall jag tvingas sammanfatta och lösa något direkt under ett möte blir det som regel inte bra." 
 
Intressant, eller hur? Är du introvert eller extrovert? I boken finns även ett test för att se var på skalan en hamnar. Jag hamnar till exempel inte åt det mest introverta hållet, jag hamnar på det som kallas introvert dominans och där känner jag mig väldigt hemma. Kan verkligen rekommendera att läsa hela boken för den som känner igen sig. ♥
 
Jocke

Riktigt nice inlägg! Exakt samma hände för mig. Jag läste nyligen klart boken "Själv - Kraften i egentid" Av Linus Jonkman. Öppnade mina ögon toootaaaalt och dessutom, till skillnad från innan då jag alltid kände att något var fel på mig och att jag skulle skämmas lite över hur jag var, så har jag nu känt en sorts acceptans över mig själv. Jag förstår mig själv bättre och dessutom ökade min självkänsla något! Idag känner jag att det är okej att vara introvert, det är inget att skämmas för! :D Testet på Introversion fick jag runt 7/10 och på öppenhet fick jag 8/10. Jag har dock utvecklat mig själv socialt otroligt mycket de senaste fem åren, så när jag väl väljer själv att vara i sociala sammanhang så kan jag nog verka lite mer åt extrovert hållet. Dock är jag en bra lyssnare och en djup tänkare. Gillar att vara tyst och lyssna, det är otroligt intressant, men jag har en förkärlek för att diskutera djupa frågor och ämnen, Smalltalk är dock det värsta jag vet. Även om jag gör det också när det behövs.

Hur som helst, introverta, var stolta över er själva! Absolut ingenting fel på er, tvärtom, ni är de bästa människorna jag vet! Samhällets normer på att man ska vara så extrovert hoppar vi över tycker jag!

Förresten, att vara social, och ha en god social kompetens är två helt olika saker!

Keep up the good work.

Svar: Åh tack Jocke! Vad roligt att höra. Jag har inte hunnit läsa boken Själv än men jag ser fram emot att göra det! Vi förtjänar verkligen att vara stolta över oss själva! Och det är verkligen så, det där med att vara social kontra ha social kompetens, som Linus ju också skriver om.
En nyfiken fråga - hur hittade du till min blogg? Har varit iväg på yogaretreat hela helgen och inte hållit någon koll på några sociala medier och idag upptäckte jag att mitt läsarantal i helgen bara sköt fullständigt i höjden så jag funderar på om något inlägg delats någonstans, haha. Du behöver förstås inte svara på det om du inte vill!

Ha en fin dag!
fikastyle.blogg.se

Gunilla

Hej! Bra! Men jag vill ge dig ett layoutråd: Centrera inte texten! Den är jättesvårläst då, när du vid varje rads slut måste leta efter nästa rads början. Centrera kan du göra med rubriker och mycket korta texter, aldrig med långa brödtexter. Men fortsätt att skriva, och att bejaka din introverta sida!

Svar: Hej Gunilla, och tack för din feedback! Jag ska ta och överväga det igen, jag vet förstås att det är på det viset men jag är också ett fan av fin och stilren design och vet inte riktigt hur jag ska få ihop bloggens övriga layout med en vänsterställd text. Men tack, och ha en fin kväll! Roligt att du hittade till min blogg.
fikastyle.blogg.se

Jocke

Tack så mycket för svar! :D
Ja, då borde du helt klart göra det. Jag är ingen bokmänniska, men jag försöker att läsa mer då jag vill skriva klart en bok någon dag i framtiden, och jag började just med den boken! Underbart! Ja, precis! Han skriver ju om det i den boken också, och det är så intressant. Hur bara en bok kan göra så att man förstår sig själv bättre är ju helt underbart. Det var i princip som att han skrev om mig i boken.

Haha, då har du verkligen missat något! Linus Jonkman själv har delat detta blogginlägg på sin facebooksida ;) Så det är säkerligen därför, och det var så jag hittade hit! Din blogg är väldigt stilren måste jag säga, jag tycker den var väldigt lättläst och du fångade verkligen läsaren direkt i detta blogginlägg tycker jag. Jag har själv funderat på att starta en blogg, Jag har själv stora ambitioner att utbilda mig till Livscoach/Mental tränare och vill jättegärna börja föreläsa i framtiden. Min tanke har varit att starta en blogg som handlar om Personlig utveckling och mental styrka. Har du några tips? :)

Ha en underbar morgon!


Svar: Tack själv Jocke! Och stort lycka till med att skriva klart en bok, låter ju superspännande! Åh men vad roligt! Jag misstänkte att det var något sådant. Sådan ära att han hittade mitt inlägg. :) Och tusen tack för dina fina ord och feedback! Håller du med Gunilla som också har kommenterat om att den centrerade texten stör, eller bidrar det till det stilrena kanske? Svår avvägning tycker jag. Härliga ambitioner, heja dig! Och nä.. tips vettetusan, jag är inget proffs på detta. Det enda tipset kanske är - att bara gör det! Välj en bloggportal och starta bloggen, börja skriv. Länka den gärna till mig så kan jag bli en av dina första läsare om inte annat :) Personlig utveckling och mental styrka är ju det som jag försöker ha som huvudsakligt tema för min blogg också, så jag läser gärna!
Ha en fin dag!
fikastyle.blogg.se

Anonym

Tack så mycket! Ja, gud ja! Har bara svårt att hålla mig till ett projekt :D Men det tar sig! Ja, riktigt häftigt att han delade det.
Jag håller inte riktigt med, jag föredrar faktiskt en centrerad text på en blogg, det kanske är lite smaksak, men jag tyckte det var lättläst, skön font är det, bra storlek! Okej! Hur länge har du haft din blogg? Ja, will do! Jag tror jag provar denna bloggportal, den verkar vara bra! :) Åh tack, vad kul! Det ska jag göra! Tack så mycket!

Svar: Okej, tack, bra att veta! Tror också det är en smaksak och då kanske det blir min smak som får styra på min blogg helt enkelt, haha. :) Men bra förstås om den är lättläst. Jag har haft den här bloggen sedan i september bara. Men har haft andra bloggar förut. Jag tror jag mest går på magkänsla, det jag tycker är svårast är att hålla balansen mellan att vara personlig och privat. Vill vara personlig men inte privat. Lycka till med att starta bloggen! :)
fikastyle.blogg.se

bylittlenea.blogg.se

Åh, en fellow introvert här :) Känner som du att hans bok vände uppochner på världen. Eller kanske vändes den rätt. Skrev ett inlägg om det några månader in i min sjukskrivning där jag beskrev det som att jag plötsligt kunde läsa the Matrix och allt klarnade. Kul att vi båda upptäckt det här :)

Svar: Yay, hej! :) Coolt verkligen, hans bok har nog påverkat många! Ska ta och leta upp ditt inlägg om det. :)
fikastyle.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress