fikastyle.blogg.se

Hjärnans tallriksmodell
Nyss hemkommen från ett helgretreat fyllt av yoga, meditation, natur och vänlighet upptäckte jag att mitt läsarantal här visst sköt i höjden i helgen medan jag hade mobilen på flightmode och bara lyssnade inåt på mig själv. Så fint och roligt. Tack Linus Jonkman som delade mitt inlägg om hans bok och introversion på sin Facebook-sida. 

Jag kommer nog att skriva lite mer om hur yogaretreatet var framöver, när jag har fått landa och erfarenheterna fått sjunka in. Sålänge nöjer jag mig med att bara konstatera att jag känner mig mäkta stolt över att jag vågade åka, helt själv utan någon jag kände och till ett för mig helt nytt ställe. 

Dessförinnan, i förra veckan, var jag på en annan grej på temat stress och återhämtning beståendes av tre föreläsningar via det fackförbund som jag är med i. Idag tänkte jag ta och dela med mig av några av mina anteckningar därifrån. 

 
Ett återkommande tema i föreläsningarna var hjärnan och hur den fungerar, reagerar och påverkas utav stress. Och något av det mest grundläggande som är ganska enkelt att komma ihåg gällande hjärnan är att den utgör ungefär 2% av hela vår kroppsvikt men konsumerar ungefär 20% av all vår energi. Detta medför dessutom att 3 minuters stress kräver ungefär 2 dygns återhämtning. Ger vi oss själva någonsin den tiden? 

Idag ägnar sig majoriteten av oss åt komplexa arbeten som kräver mycket hjärnkapacitet, och vi befinner oss allt mer uteslutande i den delen av hjärnan som analyserar och intellektualiserar. Vi kan därför behöva byta nätverk i hjärnan ibland för att låta de andra delarna vila. Det enklaste sättet att göra detta på är att fråga dig själv - hur vet du att du andas? Känn efter, vart känner du andetaget? I magen, i näsan? Då skiftar vi uppmärksamheten till oss själva och bort från de komplexa frågeställningar och problem utanför oss själva som vi annars så lätt uppslukas av. 

Någonting som jag hoppas är självklart för de flesta idag men som tåls att upprepas är att stress ju i sig är bra och någonting som finns till för att rädda livet på oss. Utan stress med dess adrenalin-, noradrenalin- och kortisolpåslag skulle de flesta av oss troligtvis inte leva idag. Vi skulle ha blivit påkörda av en bil eller av annan plötslig fara ha dött. Det som däremot blir farligt för oss är när stressen blir långvarig och kronisk. När vi ständigt befinner oss i ett hotläge, vilket de flesta av oss gör dagligen genom att vi grubblar och oroar oss för nästa timme och morgondagen, vad som ska hända och hur vi ska hinna. Hur det ska gå med morgondagens presentation på jobbet, med den trassliga relationen på hemmaplan, med helgens skjutsande, med att hinna med bussen, räcka till för sina vänner och behöva socialisera på festen. Konstanta och allt mer diffusa hot och stressituationer upptar våra hjärnor, som kroppen inte gör skillnad på. För kroppens del kan det lika gärna handla om ett lejon på savannen eller en bil som kommer farandes mot dig. Den förbereder sig för att strida eller fly. 
 
Resultaten av att ständigt försätta sin hjärna i ett hotläge och därmed kroppen i ett stressläge blir att kognitionen förändras, hippocampus minskar och överaktiva rädslonätverk aktiveras, som några exempel. Att allt fler drabbas av utmattningssyndrom, tappar minnet och talförmågan och blir sittandes utan att kunna resa sig upp från stolen är konsekvenser av vad stressen gör med vår hjärna. 
 
Motvikten till detta är resiliens. Vår återhämtningsförmåga. Att som ett grässtrå kunna resa sig igen trots att en ständigt blir trampad på, att bygga upp sin motståndskraft. Och hur gör en det då? 
 
Ett sätt att se på det kan vara med hjälp av hjärnans tallriksmodell, som beskrivs i boken The healthy mind platter. Alltså vad hjärnan behöver för att må bra. Det här innehåller den:
 
♥ Sovtid. Att sova ingår såklart i hjärnans tallriksmodell. Bland annat för att minnen befästs, känslor regleras och en kreativ kognition pågår då. Föreläsaren som beskrev denna tallriksmodell sa att många ju har som regel att aldrig gå och lägga sig osams, vilket förstås i sig är fint, men med tanke på att det faktiskt sker en känsloreglering när vi sover kan det kanske vara värt att prova att istället för att lösa bråket innan läggdags sova på saken och se hur det känns när vi vaknar. Oftast känns det betydligt bättre då. 

♥ Lektid. Att göra någonting bara för att det är roligt. Det hjälper hjärnan att göra nya associationer och kopplingar. 
 
♥ Fokustid. Hjärnan vill få fokusera emellanåt. Vi tycker om att lösa problem. Det är därför vi efter några veckors semester ändå tillslut gärna plockar upp ett korsord eller börjar fnula på någon framtida renovering. Fokusering med målgång belönas i hjärnan. Det är därför vi gillar att hamna i flow också. I flow uppstår en balans mellan utmaning och förmåga och vi förlorar vårt jag. En härlig känsla. 
 
♥ Relationstid. Att umgås med andra, face to face, eller med naturen. Connecta. 
 
♥ Motionstid. Att röra på sig och träna. 

♥ Time out eller Down time. Att göra ingenting är absolut nödvändigt för hjärnans återhämtning. Vi kan kalla det för kreativ inkubering, till och med. Att sitta på bussen och bara glo. Att gå i skogen, sitta på stranden, kanske yoga. Våra sinnen kan bli utslitna av alla intryck som vi utsätter oss själva för, då alla intryck, oavsett vi vill det eller inte, bearbetas och får beslut om åtgärd inne i hjärnan. Därför är det så skönt för hjärnan att bara få göra ingenting emellanåt, genom att vi inte utsätter den för några intryck alls. Särskilt för högsensitiva som uppfattar ännu fler intryck än icke-högsensitiva. 

♥ Time in. Att rikta uppmärksamheten inåt. Hur andas jag? Att lyssna på kropp och känslor. På Google-kontoren kallar man detta för neurohacking för att det ska låta lite coolare, men det är egentligen bara att lyssna inåt. Att vara medvetet närvarande. Så enkelt, och så svårt. 
 
Om vi ger kroppen en chans att hänga med på det vi vill göra, så kommer kroppen att ställa upp på oss. Den finns till för oss, för att vi ska kunna göra det vi vill, om vi bara ser till att ge den en chans att lyckas med det. 

Ger du din kropp och din hjärna de förutsättningar den behöver? 

Följ mig gärna på Instagram här
Evahle - en blogg om psykisk hälsa

Intressant att läsa och så bra tips. Återhämtning är så viktigt, särskilt när man lider av psykisk ohälsa så att man någon gång kan komma tillbaka

Svar: Tack! :) Precis så!
fikastyle.blogg.se

Rebecca

Så himla bra tips, tack för att du delade med dig av dem. Tror verkligen att det där med hjärnans tallriksmodell är något jag behöver bli bättre på.

Svar: Åh tack, vad glad jag blir! Tack för att du läste! Haha, ja, det är du nog inte ensam om.. :)
fikastyle.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress