fikastyle.blogg.se

Dags att revolutionera mot dagens hårda arbetsklimat
 
Som utbildad ekonom är jag med i fackförbundet för civilekonomer och får ibland mailutskick därifrån. Ett sådant fick jag igår med en artikel om stress på jobbet. Den innehöll lite, i mina ögon, intressanta saker som jag tänkte dela med mig av idag. 
 
Jag reflekterar själv väldigt mycket över dagens arbetsklimat, inte minst efter att själv ha blivit hårt drabbad av stressrelaterad ohälsa, och jag tar ofta på mig ett ansvar att i de situationer som uppstår diskutera detta med både arbetsgivare och andra. Och den här artikeln stärker min känsla av att någonting inte står rätt till i arbetsklimatet, i artikeln skriver de att trots löneökningar och generellt högre standarder i samhället är vi inte mer nöjda med våra arbetsplatser än vad vi var på 70-talet, och stressen är en huvudsaklig orsak till detta. Inte minst som arbetssökande, som jag är nu, framstår det tydligt vilka faktorer som är viktiga ur arbetsgivarnas perspektiv - stresstålighet, flexibilitet, en förmåga att ha många bollar i luften, kunna tänka sig resor i jobbet och eventuellt jobba på obekväma arbetstider. Men det är inte vad vi arbetstagare vill ställa upp på. 

"Förutom statistiken har han också använt sig av psykologiforskning för att ta reda på vilka arbetsmiljöfaktorer som påverkar oss. Utifrån dessa listar han tre punkter som är särskilt viktiga för svenskarna: Att man får utlopp för sin kreativitet på jobbet, att arbetet inte kräver så mycket energi att det påverkar privatlivet negativt och att jobbet är lagom stressigt."
 
Jag tycker att det känns extremt uppfriskande att få veta att vi är många svenskar idag som värderar dessa tre saker som särskilt viktiga, framför höga löner, coola titlar och prestigefyllda arbetsuppgifter. Att få utlopp för sin kreativitet, att inte låta arbetet kräva så mycket energi att det påverkar privatlivet negativt och ha ett lagom stressigt jobb går inte ihop med dagens stressade och pressade arbetsklimat, och är vi tillräckligt många som börjar agera efter dessa värderingar och säga ifrån och önska oss någonting annorlunda så borde det ju rimligtvis få effekt. 
 
Jag tycker att vi gör det, nu. Balans i livet före löneökningar, alla dagar i veckan. 
 
Är ni med mig? 

Följ mig gärna på Instagram här
Phyllis%2520Andersson

Du skriver så bra och det är så intressant att läsa dina texter! Jag hoppas verkligen att utvecklingen vänder och att vi går mot en sundare arbetsmiljö. Jag har tagit upp ämnet stress på jobbet och då har just de som du nämner flexibilitet och stresstålighet kommit upp som en kvalité som uppskattas, så jag känner igen mig. Jag hoppas att vi kan bli fler som kan visa att det går att göra ett bra jobb men att ändå kunna gå hem i tid. Använder vi den moderna tekniken på ett optimalt sätt, att vi har bra kommunikation och att vi tar hand om varandra så borde vi klara det utan stress! Jag är med! :-) Kram!

Svar: Åh tack fina du, det värmer! Ja det hoppas jag verkligen också. Heja oss! Kram!
fikastyle.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress