fikastyle.blogg.se

Personlighetstypen INFJ
 
Hej. Det känns som att jag inte riktigt hinner med här, och hur det är möjligt för en som är arbetslös kan en ju undra, men jag har mycket saker för mig. Jag har ett aktivt liv, ett inre driv och blir väldigt sällan rastlös eller uttråkad, jag blev det inte under sex månaders sjukskrivning och jag har inte blivit det nu efter två månader mellan jobb. Det är dessutom det som gör mig så säker på att jag skulle trivas väldigt bra med att jobba deltid och ha en ledig dag mitt i veckan när inte alla andra är lediga. Jag älskar att kunna gå till simhallen när det bara är jag och pensionärerna där, att ta en långpromenad i min ensamhet och få massa idéer som jag sedan faktiskt har tid att gå hem och förverkliga. 

Jag har också fullt upp med att försöka hitta ett jobb, förstås. Ett jobb som jag faktiskt vill ha. Jag får ständigt påminna mig själv om att jag inte måste ta ett jobb bara för att jag kan eller för att ett jobb vill ha mig eller för att jag lockas att ta det för att det är coolt och prestigefyllt. 

I rekryteringsprocesser, hur som helst, är det ju vanligt med personlighetstester och häromdagen gjorde jag ett Myer Briggs-test och fick fram att jag är personlighetstyp INFJ. Och eftersom jag älskar personlighetstester tänkte jag att vi kunde titta lite på vad det innebär, och om ni har gjort eller gör testet - kommentera gärna vilken typ du är och vad du tänker om det? 

(OBS - jag vet att detta test emellanåt får kritik för att vara svårtolkat och för att det är lätt att få olika resultat varje gång man gör det, men det är hur som helst väldigt populärt.) 
 
Till att börja med - vilken bokstavskombination och därmed personlighetstyp en får som sitt resultat grundar sig på fyra olika skalor: 

Extroversion (E) eller Introversion (I). Det här har jag ju pratat en hel del om men har alltså att göra med om en är en sådan som får kraft och energi av att vara med andra människor eller om en snarare laddar sina batterier genom att vara ensam eller med någon särskilt utvald. 
 
Sensing (S) eller Intuitive (N). Antingen styrs en mer av sina sinnen och vad de uppfattar som konkreta fakta, eller så låter en sina visioner styra lite mer och är därmed lite mer abstrakt än konkret. 

Thinking (T) eller Feeling (F). Har att göra med om ens beslut grundar sig i logik och objektivitet eller mer i känslor och subjektivitet. 

Judging (J) eller Perceiving (P). Judging översätts på svenska till bedömning och handlar om att vara organiserad och strukturerad, medan perceiving, att uppfatta eller förnimma, handlar om att vara mer impulsiv och spontan.  

I och med att jag fick kombinationen INFJ betyder det att jag har en, i mitt fall liten eller måttlig, preferens för Introversion, Intuition, Feeling och Judging. 

INFJ:s är tydligen den mest ovanliga typen av personligheter, bara 1-3% av befolkningen sägs tillhöra denna. Typen är ovanlig därför att den har kombinationen av att vara introvert, visionsstyrd och inkännande men ändå strukturerad och organiserad. INFJs är ofta både "doers" och drömmare, visionära och praktiska. De är även ofta idealister och djupt angelägna om relationer och mänskligheten i stort. Detta är ett drag som gör att INFJs ofta förväxlas med att vara extroverta, vilket jag känner igen mig i, och faktumet att de inte är det kan vara förvirrande för andra (och dem själva) och gör INFJs till komplexa varelser. 

Något som jag blev lite extra till mig över var att denna ovanliga typ beskrivs vara särskilt bra på att skriva och ofta jobbar som writers.

"Usually self-expression comes more easily to INFJs on paper, as they tend to have strong writing skills. Since in addition they often possess a strong personal charisma, INFJs are generally well-suited to the "inspirational" professions such as teaching (especially in higher education) and religious leadership. Psychology and counseling are other obvious choices, but overall, INFJs can be exceptionally difficult to pigeonhole by their career paths."

"INFJs have a knack for fluency in language and facility in communication. In addition, nonverbal sensitivity enables the INFJ to know and be known by others intimately."

"INFJs are effective in occupations involving substantial intellectual work, caring for other people, and requiring creativity."

Jag hittade en artikel där 16 tecken på att du är en INFJ beskrivs såhär: 

 1. Du söker harmoni och samarbete

 2. Du uppskattar intellektuell stimulation

 3. Du har storskaliga idéer

 4. Du föredrar att vara ensam

 5. Dina beskrivningar är ofta poetiska

 6.  Du undviker att vara i händelsernas centrum

 7. Du värderar förlåtelse högt

 8. Du håller dig alltid till din deadline

 9. Du hatar konfrontation

 10. Du uppskattar steg-för-steg-instruktioner

 11. Du gillar att planera i förväg

 12. Du tycker om att göra andra glada

 13. Du uppskattar idéer för att de är just idéer

 14. Du ser alltid helheten

 15. Du övertänker nästan allt

 16. Du är privat

Känner någon mer igen sig? Läs mer om INFJs här och tala som sagt gärna om vad du tycker och tänker om Myer Briggs-testet och det resultat som du får. Kram!

S

Hej! Intressant inlägg, hittade det av en slump. Jag är också INFJ och har vetat det ett kort tag bara och den här texten stämmer in så sjukt bra på mig.

Svar: Hej! Åh tack, vad roligt att du hittade hit, och att du också är INFJ! :)
fikastyle.blogg.se

bylittlenea.blogg.se

Men, det här inlägget har jag nog missat! Vad spännande att du också fått just INFJ, det har jag med. Har gjort testet några gånger vid olika tillfällen och känner igen mig mycket i beskrivningen av INFJ. Klart det är klokt att ta allt med en nypa salt ibland, men jag tycker att detta stämmer bra in på mig i alla fall!

Alltid roligt att hitta en fellow-INFJ 🙂🙂 kram!

Svar: Se där! INFJ's for the win! :) Kram
fikastyle.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress