fikastyle.blogg.se

My one little word inför 2018
Inspirerad av fina Linnéas inlägg vill jag också ta mig tid att fundera lite över my one little word inför 2018. Det innebär att välja ett ord som får fungera lite som ett nyårslöfte eller en målsättning inför det nya året, fast i form av ett enda ord, till för att inspirera och vägleda.

Linnéa har inför 2018 valt ordet tillit, ett ord som jag mycket väl skulle behöva också. Våga känna tillit till att saker blir som de är menade, våga släppa taget om oron och rädslan och känna tillit till både människor och mig själv. Jag funderade dock något varv till kring detta och kom fram till att jag nog ännu mer behöver ett annat ord det kommande året, ett ord som visserligen helt klart är besläktat med tillit:

 
Trygghet.

Jag behöver känna mer trygghet i mitt liv. Känna att jag är trygg, omhändertagen, utom fara. Utom behov av att vara på helspänn och redo att försvara mig eller gå till attack. Få utrymme och lugn nog att slappna av och vila. Tillåtelse att bara vara. Utan press, stress och krav.
 
Inte minst av att läsa boken Compassioneffekten av Christina Andersson har jag insett detta, att jag sällan befinner mig i det så kallade trygghetssystemet. Desto oftare befinner jag mig istället i antingen prestations- eller hotsystemet. Och det tar på krafterna. I hotsystemet aktiveras rädslor och försvar och vi känner känslor såsom ångest, skuld och skam. Kroppen spänner sig, vi får hjärtklappning och kan bli illamående. Vi tänker negativa, värdelösa tankar om oss själva, klankar ned på allt vi gör. Och prestationssystemet, som egentligen i sig är bra, härligt, upprymt, nyfiket och utforskande, drivs dessvärre ofta av de rädslor och krav som härjar i hotsystemet, och prestationen blir då snarast ett undvikande av hot och faror än ett nyfiket utforskande drivet av lust.

Tänk att kunna befinna mig mer i trygghetssystemet och känna lugn, ro, tillfredsställelse, trivsel och harmoni, utan att dessförinnan först ha presterat eller undvikit en fara.

Det är min målsättning, med att välja ordet trygghet som my one little word inför 2018.

Vilket ord skulle du välja, och vad tänker du om trygghet?

Berätta gärna.
Sofia

Jag tänker att trygghet är ett undervärderat ord i vår tid. Det ses lite över axeln och jag känner iaf att när jag vill ha det, att det bakåtsträvande och gammalmodigt. Men jag tror precis som du skriver att vi brända behöver just trygghet, så att systemen i kroppen kommer till ro och läker. Det svåra är att vi har tidsandan mot oss och det krävs mycket envishet och mod att gå sin egen väg när man vill ha trygghet.
Kram Sofia

Svar: Åh, ja, precis så! Både undervärderat och helt utom normen. Upplever precis som du att det kräver mod att våga gå den vägen, vilket för mig gäller många aspekter som har blivit särskilt viktiga för mig efter utmattningen, såsom att inte vilja ha ett prestigefyllt jobb, ta ansvar, resa utomlands, bo i stan, osv. Det är inte lätt att våga. Men heja oss. <3 Kram!
fikastyle.blogg.se

bylittlenea.blogg.se

Vad roligt att du kände dig inspirerad av detta du med. Jag tycker det är en bra sak att verkligen få gräva ner sig i ordet en valt.

Tycker du valt klokt och jag hoppas att du får ut mycket gott av det under året! Kram ❤️

Svar: Tack Linnéa! Detsamma! Kram!
fikastyle.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress