fikastyle.blogg.se

My one little word inför 2018
Inspirerad av fina Linnéas inlägg vill jag också ta mig tid att fundera lite över my one little word inför 2018. Det innebär att välja ett ord som får fungera lite som ett nyårslöfte eller en målsättning inför det nya året, fast i form av ett enda ord, till för att inspirera och vägleda.

Linnéa har inför 2018 valt ordet tillit, ett ord som jag mycket väl skulle behöva också. Våga känna tillit till att saker blir som de är menade, våga släppa taget om oron och rädslan och känna tillit till både människor och mig själv. Jag funderade dock något varv till kring detta och kom fram till att jag nog ännu mer behöver ett annat ord det kommande året, ett ord som visserligen helt klart är besläktat med tillit:

 
Trygghet.

Jag behöver känna mer trygghet i mitt liv. Känna att jag är trygg, omhändertagen, utom fara. Utom behov av att vara på helspänn och redo att försvara mig eller gå till attack. Få utrymme och lugn nog att slappna av och vila. Tillåtelse att bara vara. Utan press, stress och krav.
 
Inte minst av att läsa boken Compassioneffekten av Christina Andersson har jag insett detta, att jag sällan befinner mig i det så kallade trygghetssystemet. Desto oftare befinner jag mig istället i antingen prestations- eller hotsystemet. Och det tar på krafterna. I hotsystemet aktiveras rädslor och försvar och vi känner känslor såsom ångest, skuld och skam. Kroppen spänner sig, vi får hjärtklappning och kan bli illamående. Vi tänker negativa, värdelösa tankar om oss själva, klankar ned på allt vi gör. Och prestationssystemet, som egentligen i sig är bra, härligt, upprymt, nyfiket och utforskande, drivs dessvärre ofta av de rädslor och krav som härjar i hotsystemet, och prestationen blir då snarast ett undvikande av hot och faror än ett nyfiket utforskande drivet av lust.

Tänk att kunna befinna mig mer i trygghetssystemet och känna lugn, ro, tillfredsställelse, trivsel och harmoni, utan att dessförinnan först ha presterat eller undvikit en fara.

Det är min målsättning, med att välja ordet trygghet som my one little word inför 2018.

Vilket ord skulle du välja, och vad tänker du om trygghet?

Berätta gärna.
Att få landa på mattan igen
 
Här bor jag. Och här är jag hemma igen efter det här årets julturné.

Vi kom hem igår kväll men landade gjorde jag egentligen först idag klockan 12. Då landade jag nämligen på mattan på ett yogapass med min bästa lärare Kim. 
 
Ibland när jag gör någon compassion-övning eller meditation i mobilen där jag uppmanas att tänka att jag befinner mig på en trygg plats tänker jag på just den platsen. Att jag befinner mig på yogamattan på ett pass med Kim. Där omger jag mig med människor som inte värderar eller dömer det jag gör och känner mig inte iakttagen utan bara välkommen. Där finns inga krav eller måsten. Där överlämnar jag mig helt till Kims instruktioner och vänliga affirmationer och litar på att hon talar om för mig när en timme har gått och när det är dags att återgå till verkligheten. 
 
Jag tycker särskilt mycket om när Kim säger att vi ska sträcka upp armarna mot taket och ta emot ny kärlek, värme, kraft och energi. Solens kärlek, värme, kraft och energi, även om det inte lyser någon sol utomhus just den dagen. Eller när hon säger att vi ska låta våra vackra kroppar sjunka i vila. I vila med vår sköna, lugna andning. Eller när hon säger att vi ska älska oss själva, och tacka oss själva för att vi har tagit oss den här tiden. Allt med en liten asiatisk brytning som gör det hela så speciellt. Ta in blombladen, och ta emot all den blommans kärlek och värme. 

Min kropp är vacker, hur den än ser ut. Den bär mig genom livet. Kim får mig att känna det. Och när vi på slutet av passet ligger i vila beskriver Kim ibland hur baksidan av kroppen representerar dåtid, det som har varit, medan framsidan av kroppen representerar framtid, det som inte har varit än. Alldeles öppen ligger den, kroppens framsida, framtiden, i riktning mot taket och solen. Hur känns det? 
 
Glöm det som har varit innan du kom hit, och fokusera på det du har framför dig. Ta emot all den kärlek som finns inuti och runt omkring dig. 

Tack för att du tog dig tid att läsa det här inlägget med mig, och glöm inte att älska dig själv, som Kim skulle ha sagt. 
God jul och göm dig om du vill
God jul. 

Ja, nu är den här. Julen och alla dess förväntningar, många gånger krav på perfektion och traditionsenlighet. Jag vill önska dig som läser en kravlös och harmonisk jul, och påminna om att det är helt okej att bara gå ifrån och gömma sig från allt en stund om man vill och behöver det. Glöm inte det.  

 
 
 
 
 
Ta hand om dig. ♥